Piekarnik jest to popularny element wyposażenia niemalże każdego domu. To dzięki niemu istnieje możliwość przygotowywania różnego typu potraw. Za sprawą piekarnika można upiec pyszne ciasta, mięso oraz w szybki sposób przygotować różnego typu przekąski i smaczne wypieki. Jednak z czasem może pojawić się problem, poprzez który piekarnik zaczyna przypalać potrawy. Warto wiedzieć co w tym przypadku zrobić, aby działał w sposób prawidłowy i awaria została w szybki sposób zniwelowana.
Spis treści:
Piekarnik zaczął przypalać. Co jest przyczyną?
Pieczenie różnych potraw to prawdziwa przyjemność. Dzięki pieczeniu potrawy są aromatyczne oraz soczyste. Z kolei za sprawą piekarnika można przygotować pyszne ciasta. Jednak co zrobić, kiedy piekarnik przypala jedzenie? Jak uratować urządzenie? Oczywiście w każdym przypadku może być kilka istotnych przyczyn, które mogą wpływać na przypalanie potraw przez piekarnik.
Jednym z najczęstszych powodów przypalania potraw przez piekarnik jest położenie blaszki zbyt blisko grzałki. Taka sytuacja spowoduje przypalenia jedzenia w zależności od rodzaju potraw.
Warto mieć na uwadze, że zbyt wysoka temperatura, nieodpowiednio zachowany czas pieczenia pływają na spalenie potraw. Ustawienie temperatury powinny odbywać się zgodnie z zaleceniami danego przepisu. Jednym z najpowszechniejszych powodów, które wpływają na przypalanie jest uszkodzony termostat. W takim przypadku konieczna będzie wymiana termostatu.
Jednak czasem może dojść do innych, poważniejszych usterek, które będą wymagały konsultacji z fachowcem. Z pewnością do takich sytuacji należy awaria takich elementów jak grzałka, termometr czy wentylator. Te wszystkie elementy w piekarniku muszą działać poprawnie, by nie pojawił się ciemny nalot na potrawach.
Piekarnik przypala od góry potrawy – co sprawdzić?
Kiedy piekarnik przypala potrawy na początku można samemu zrobić research ewentualnych uszkodzeń i awarii. Jeśli widzimy, że nie działa poprawnie i piekarnik przypala od góry warto zwrócić uwagę w takim przypadku na ustawienie temperatury.
Należy skontrolować, czy w komorze jest właściwa temperatura adekwatna do pieczonej potrawy. Warto mieć na uwadze, że blachę można ułożyć na kilku poziomach w piekarniku poza tym niektóre potrawy wymagają dłuższej obróbki termicznej w niższej temperaturze. Te wszystkie elementy warto mieć na uwadze, rozpoczynając swoją przygodę z pieczeniem.
Co więcej, podczas ewentualnych wątpliwości należy zapoznać się z zawartością instrukcji obsługi, która z pewnością wyjaśnij szereg istotnych kwestii dotyczących przypalania piekarnika. Na pewno wyjaśni kwestie dotyczące, dlaczego piekarnik przypala od spodu i jakie są powody spiekania potraw od góry.
Pieczenie kilku potraw może mieć wpływ na duże przypalanie jednego posiłku lub niedostateczne nagrzanie drugiego. Jest to szczególnie istotne w przypadku starszych urządzeń. Ponadto należy mieć na uwadze, że zupełnie inaczej funkcjonuje piekarnik gazowy, a inaczej piekarnik elektryczny. Niby jest to ten sam sprzęt AGD, ale inaczej nagrzewa się i piecze potrawy.
Piekarnik przypala potrawy – czy przyczyną jest niesprawna grzałka czy uszkodzony termostat?
Zastanawiając się jeszcze, jakie mogą być przyczyny przypalania potraw w piekarniku warto zwrócić uwagę na taką kwestię, czy przypalony jest spód potraw, czy są one przypalone od góry. Pieczenie potraw wymaga zupełnie innego podejścia, jednak często przyczyną takiego stanu rzeczy może być zepsuty termostat bądź termoobieg.
Większość piekarników działa niezwykle prosto i intuicyjnie. Nowoczesne piekarniki posiadają wyświetlacze i możliwość połączenia z aplikacją na tablecie lub smartfonie, która ułatwia pieczenie potraw oraz zapoznanie się z jego funkcjami. Przy udziale aplikacji sprawdzisz najczęstsze przyczyny przypalania potraw.
Co zrobić, jak piekarnik przypala jedzenie? Naprawa?
Kompatybilność z aplikacją jest ogromnym ułatwieniem, szczególnie dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Sami przyczyną może być złe uruchomienie programu co ma związek z rozprowadzeniem gorącego powietrza wewnątrz komory w innym czasie niż jest zalecane do danej potrawy. Jak wiadomo zupełnie inny czas na upieczenie potrzebuje sernik zupełnie inny na przykład schab bądź innego rodzaju mięso.
Chociaż awaria sprzętu to zupełnie naturalna rzecz, która zdarza się poszczególnym urządzeniom AGD bądź RTV, które znajdują się w domu to jednak mogą być one sporym powodem do niepokoju. Szczególnie, w przypadku kiedy spodziewamy się gości i szybko chcemy przygotować posiłek. W takiej sytuacji warto skontaktować się z zaufanym serwisem, bądź fachowcem, który będzie mógł sprostać zaistniałej awarii. Wracając do termostatu warto mieć na uwadze, że jego uszkodzenie może wpływać na przypalanie potraw.
Termostat jest istotnym elementem wyposażenia każdego piekarnika, i to on odpowiada za wytworzenie odpowiedniej temperatury do pieczenia.

Redaktor
Interesuje się w zastosowaniami smart home i nowoczesnymi urządzeniami AGD, tak aby ułatwiać sobie codzienne czynności i sprawiać że będą łatwiejsze i przyjemne